Broodbaktips

Wilt u beginnen met zelf brood te bakken ? Veel mensen gingen u voor! Lees hieronder wat tips waar u op kunt letten om een goed resultaat te bereiken. Allereerst begint het met een keuze wat voor soort brood u wilt hebben. Een volkorenbrood, of een witbrood. Witbrood wordt gebakken van bloem. Bloem wordt gemaakt uit het volkorenmeel, waar de zemelen en de griezen uit verwijderd zijn.

Voor een mooi gerezen brood, heeft u gluten nodig. De glutenvormende eiwitten, die hier de basis voor vormen, zitten in de bloem. Doordat het aandeel bloem in een witbrood hoger is dan in een volkorenbrood, zal een witbrood gemakkelijker en beter rijzen dan een volkorenbrood.

Benodigde ingrediënten

Om een mooi witbrood te bakken, heeft u het volgende nodig:

  • 500 gram bloem
  • 300 milliliter lauwwarm water
  • 8 gram gist
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 7 gram zout

Als u een broodbakmachine gebruikt, let dan op dat u de machine instelt op een brood van 750 gram. Doe eerst het het water en zout in de mengvorm. Voeg daarna het meel toe en als laatste de olijfolie en de gist. Daarna kan de machine gestart worden.

Bakt u het brood liever in de oven ? Doe dan de ingrediënten in een deegkom en mix het geheel me een mixer en deeghaken tot zich een bal gevormd heeft. Kneed nu het deeg in ongeveer 15 minuten tot het mooi soepel is geworden. Daarna doet u het deeg in de deegkom, dekt deze af met een theedoek om  uitdrogen te voorkomen. Afhankelijk van de temperatuur zal het rijsproces wat lanzamer of sneller gaan. Na ongeveer een uur zal het deeg voldoende gerezen zijn.

Haal de deeg uit de kom, maak er een  plak van en rol deze op. Doe de rol met deeg in een vooraf ingevette bakvorm. Gebruik bij voorkeur een ijzeren bakvorm, dus geen aluminium. Laat het deeg opnieuw rijzen, tot het voldoende hoog geworden is. Doe het geheel nu in een op 220 graden voorverwarmde oven en bak het brood in 30 minuten.

Laat het brood afkoelen en eet smakelijk!

Problemen met brood bakken

Het brood is te droog

  • Dek het brood tijdens het rijzen, maar ook tijdens het afkoelen af. Anders verdwijnt er teveel vocht.
  • Brood met een laag vetgehalte droogt sneller uit. Gebruik iets meer olie.
  • Bewaar het brood in een afgesloten broodtrommel om uitdrogen tegen te gaan.

Het brood rijst niet

  • Volkorenbrood rijst altijd minder dan witbrood. Heeft u volkorenbrood gebakken? Probeer eerst eens een witbrood.
  • Voeg de gist als laatste toe, zodat dit niet meteen al met het zout in aanraking komt.
  • Heeft u teveel zout gebruikt? Gist is gevoelig voor zout. Bij een teveel aan zout, verliest gist zijn werking.
  • Misschien heeft u te weinig gist gebruikt. Als u verse gist gebruikt, let dan op dat u daar twee keer zoveel van nodig heeft als voor droge gist.
  • De gist kan ook te oud zijn, waardoor het zijn werking (deels) is kwijtgeraakt.
  • De ruimte waarin u het brood bakt is te koud. Ook bij gebruik van een broodbakmachine kan dit gebeuren. Een ruimte op kamertemperatuur (20 graden) is goed.
  • U heeft het deeg niet lang genoeg gekneed, of u heeft een te kort programma op de broodbakmachine gekozen.
  • Gebruik lauw water. Bij koud water duurt het langer voordat gist begint te werken. Het rijsproces zal dan langer duren.
  • Lukt het nog steeds niet goed? Voeg een paar theelepels suiker toe. Door de suiker zal de gist sneller gaan werken. Let op dat u niet te veel suiker toevoegt, zodat het gist al uitgewerkt is voordat het deeg in de oven gaat.
  • Misschien heeft u teveel water gebruikt. Bij teveel water zal het deeg ook sneller rijzen.
  • U heeft tegen de broodbakmachine of de deegkom gestoten, terwijl het deeg aan het rijzen was.

De korst is aangebrand

  • Mogelijk heeft u de temperatuur van de oven te hoog ingesteld.
  • Gebruikt u een hete lucht oven ? Stel de temperatuur dan 10 tot 20 graden lager in.
  • Heeft u suiker aan het deeg toegevoegd? Gebruik dan wat minder suiker.

Het brood rijst te snel of te veel

  • Gebruik minder water.
  • Probeer iets minder gist te gebruiken.
  • Gebruik minder meel en naar verhouding, ook minder water, zout en gist.
  • Als u broodverbeteraar of gluten gebruikt, doe daar dan iets minder van bij het deeg

De korst is te hard

  • Voeg iets meer olie toe
  • Gebruik melk in plaats van water
  • Zet tijdens het bakken een metalen of stenen bakje met een beetje water in de oven. Hierdoor komt er meer vocht in de oven,  waardoor er minder vocht uit het brood verdampt.

De korst is te zacht

  • Stel de broodbakmachine in op ‘Frans’
  • Haal het brood na het bakken meteen uit de oven en laat het op een rooster afkoelen zonder het af te dekken.

Er zitten teveel of te grote gaten in het brood

U heeft teveel water gebruikt. Als u het deeg met de hand kneedt, controleer dan of het niet te slap en de kleverig is. Voeg in dat geval iets meel toe.
Gebruik iets minder gist, of iets meer zout.

Lukt het nog steeds niet?

Als u de tips gevolgd heeft, maar uw probleem staat er niet bij, of uw brood wordt nog steeds niet zoals het hoort, komt u dan eens langs in onze molenwinkel. Wij helpen u graag verder.