Broodrecepten molenwinkel Nieuw Leven
Bruinbrood
- 300 gram Molen Tarwebloem
- 200 gram Tarwevolkorenmeel
- 300 ml water
- 10 gram boter of olie
- 10 gram suiker
- 7 gram droge gist
- 6 gram bakkerszout
Witbrood
- 500 gram Molen Tarwebloem
- 270-300 ml water
- 10 gram boter of olie
- 10 gram suiker
- 7 gram droge gist
- 6 gram bakkerszout
Pain honoré
- 500 Pain honoré broodmix
- 300 ml water
- 15 ml olie
- 8 gram droge gist
Waldkorn
- 500 Waldkorn broodmix (classic, donker of oude granen)
- 300 ml water
- 8 gram droge gist
Let op: geen extra gluten of broodverbeteraar aan dit recept toevoegen.
Maiskorn
- 500 Maiskorn broodmix
- 300 ml water
- 8 gram droge gist
Let op: geen extra gluten of broodverbeteraar aan dit recept toevoegen.
Koolhydraatarm
- 500 gram Koolhydraatarm meel
- 300 ml water
- 10 gram droge gist
- 7 gram bakkerszout
Italiaanse broodmix
- 500 gram Italiaanse broodmix
- 275 ml water
- 15 ml olie
- 8 gram droge gist
Witbroodmix
- 500 gram Witbroodmix
- 270 ml water
- 8 gram droge gist
- scheutje zonnebloemolie
Volkorenbroodmix
- 500 gram Volkorenbroodmix
- 300 ml water
- 8 gram droge gist
- scheutje zonnebloemolie
Rozijnenbroodmix
- 500 gram Rozijnenbroodmix
- 200 ml water
- 15 ml olie
- 7 gram droge gist
Krentenbroodmix
- 500 gram Krentenbroodmix
- 200 ml water
- 3 eetlepels olie
- 7 gram droge gist
Stokbrood
Ingrediënten
- 125 gram T65 stokbroodbloem
- 35 gram roggebloem
- 105 ml water
- 3,5 gram droge gist
- 2 gram bakkerszout
Werkwijze
- Meng de ingrediënten en kneed deze tot een soepel deeg.
- Maak er een bol van en laat het deeg 30 minuten rijzen.
- Druk het deeg plat (ontgassen) en maak er een rol van. Doe dit door het deeg beetje bij beetje naar binnen te rollen en steeds met je vingertoppen of knokkels aan te drukken. Hiermee zet je het deeg op spanning.
- Maak de rol bijna even lang als de lengte van de bakplaat.
- Leg de rol met de sluiting naar onderen voorzichtig op de bakplaat.
- Laat 60 minuten rijzen onder een met bloem bestoven, schone theedoek.
- Verwarm de oven voor op de hoogste stand.
- Snijd het stokbrood in met een scherp mes vlak voordat je het in de oven zet.
- Zet de oven terug naar 210ºC en bak het stokbrood in 20-25 minuten af. Doe eventueel wat water of ijsklontjes onder in de oven om stoom te creëren. De stoom zorgt ervoor dat het rijsproces iets wordt uitgesteld, waardoor een knapperige korst wordt gecreëerd.
Focaccia
Ingrediënten
- 200 gram Italiaanse broodmix
- 50 gram molen tarwebloem
- 170 ml water
- 10 ml olijfolie
- 6 gram droge gist
- Smaakmakers naar keuze, zoals uitgebakken spekblokjes, mini-tomaatjes, partjes ui, geraspte kaas, knoflook, verse rozemarijn of tijm, grof zeezout.
Werkwijze
- Meng en kneed de ingrediënten voor het deeg. Let op: het deeg wordt heel slap.
- Leg het deeg in een met olie ingesmeerde plastic bak of een grote, plastic mengkom. Afdekken en laten rijzen.
- Als het deeg 2x het oorspronkelijke volume heeft gekregen, kun je het gaan vouwen. Voorzichtig 1x in de lengte en 1x in de breedte opvouwen en dit nog 2x herhalen.
- Laat het deeg vervolgens nog 10-15 minuten rijzen en verwarm de oven voor op 200ºC.
- Doe het deeg in een met olie ingevet bakblik en vouw het in het blik nogmaals zoals bij punt 3 is uitgelegd.
- Duw met je vingers in het deeg om kuiltjes te maken en verdeel de smaakmakers in en over het deeg. Als je uien gebruikt, bedek deze dan met geraspte kaas om te voorkomen dat ze verbranden.
- Bak de focaccia in ongeveer 40 minuten in de voorverwarmde oven af.
Brood bakken in de machine
Tegenwoordig is zelf brood bakken voor iedereen binnen handbereik dankzij een groot aanbod broodbakmachines. Voor het vullen van de broodbakmachine met een van onze broodmixen adviseren wij om onderstaande volgorde te hanteren:
- De helft van het meel / de broodmix.
- Water.
- Boter of olie, zout en suiker.
- De andere helft van het meel of de broodmix.
- Gist.
- Eventueel broodverbeteraar of gluten.
- Eventueel extra toevoegingen.
Brood bakken in de oven
Wanneer u regelmatig brood bakt, ervaart u zelf hoe lang het brood moet rijzen en afbakken in de oven. Het eindresultaat is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het glutengehalte van de bloem of het meel, de omgevingstemperatuur, de temperatuur van het water en uw oven. Onderstaande tips zijn slechts bedoeld als richtlijn.
Kneden
- Met de hand: ca. 15 minuten.
- Met de keukenmachine: 3 minuten op de laagste stand en vervolgens 5-6 minuten op een hogere stand. Als u van een klein bolletje een vliesje kunt trekken zonder dat dit scheurt, is het deeg klaar.
1e rijs
Vorm een strakke bol van het deeg en laat het op een warme, tochtvrije plaats rijzen tot het in volume is verdubbeld (1 tot 1½ uur). Druk vervolgens voorzichtig de lucht eruit (ontgassen).
2e rijs
Zet het deeg op spanning en breng het in de gewenste vorm of doe het in een bakblik. Laat het deeg voor de tweede keer rijzen tot het in volume is verdubbeld (45-60 minuten).
Afbakken
Bak het brood in 35-40 minuten af in een voorverwarmde oven op 200ºC. Doe een half kopje water of een ijsblokje onderin de oven wanneer u het brood erin zet om stoom te creëren. Hierdoor wordt het vormen van een korst uitgesteld en krijgt het brood meer kans om te rijzen. Draai het brood na de baktijd om en klop op de onderkant. Als het hol klinkt, is het gaar. Laat het brood volledig afkoelen voordat u het aansnijdt.
Wilt u onze broodmixen bestellen? Stuur ons een mail dan zetten wij uw bestelling voor u klaar.