Broodrecepten molenwinkel Nieuw Leven
Bruinbrood
- 300 gram Molen Tarwebloem
- 200 gram Tarwevolkorenmeel
- 300 ml water
- 10 gram boter of olie
- 10 gram suiker
- 7 gram droge gist
- 6 gram bakkerszout
Witbrood
- 500 gram Molen Tarwebloem
- 270-300 ml water
- 10 gram boter of olie
- 10 gram suiker
- 7 gram droge gist
- 6 gram bakkerszout
Pain honoré
- 500 Pain honoré broodmix
- 300 ml water
- 15 ml olie
- 9 gram droge gist
Waldkorn
- 500 Waldkorn broodmix (classic, donker of oude granen)
- 300 ml water
- 9 gram droge gist
Let op: geen extra gluten of broodverbeteraar aan dit recept toevoegen.
Maiskorn
- 500 Maiskorn broodmix
- 300 ml water
- 9 gram droge gist
Let op: geen extra gluten of broodverbeteraar aan dit recept toevoegen.
Koolhydraatarm
- 500 gram Koolhydraatarm meel
- 300 ml water
- 10 gram droge gist
- 7 gram bakkerszout
Italiaanse broodmix
- 500 gram Italiaanse broodmix
- 275 ml water
- 15 ml olie
- 8 gram droge gist
Witbroodmix
- 500 gram Witbroodmix
- 270 ml water
- 8 gram droge gist
- scheutje zonnebloemolie
Volkorenbroodmix
- 500 gram Volkorenbroodmix
- 300 ml water
- 8 gram droge gist
- scheutje zonnebloemolie
Rozijnenbroodmix
- 500 gram Rozijnenbroodmix
- 200 ml water
- 15 ml olie
- 7 gram droge gist
Krentenbroodmix
- 500 gram Krentenbroodmix
- 200 ml water
- 3 eetlepels olie
- 7 gram droge gist
Brood bakken in de machine
Tegenwoordig is zelf brood bakken voor iedereen binnen handbereik dankzij een groot aanbod broodbakmachines. Voor het vullen van de broodbakmachine met een van onze broodmixen adviseren wij om onderstaande volgorde te hanteren:
- De helft van het meel / de broodmix.
- Water.
- Boter of olie, zout en suiker.
- De andere helft van het meel of de broodmix.
- Gist.
- Eventueel broodverbeteraar of gluten.
- Eventueel extra toevoegingen.
Brood bakken in de oven
Wanneer u regelmatig brood bakt, ervaart u zelf hoe lang het brood moet rijzen en afbakken in de oven. Het eindresultaat is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het glutengehalte van de bloem of het meel, de omgevingstemperatuur, de temperatuur van het water en uw oven. Onderstaande tips zijn slechts bedoeld als richtlijn.
Kneden
- Met de hand: ca. 15 minuten.
- Met de keukenmachine: 3 minuten op de laagste stand en vervolgens 5-6 minuten op een hogere stand. Als u van een klein bolletje een vliesje kunt trekken zonder dat dit scheurt, is het deeg klaar.
1e rijs
Vorm een strakke bol van het deeg en laat het op een warme, tochtvrije plaats rijzen tot het in volume is verdubbeld (1 tot 1½ uur). Druk vervolgens voorzichtig de lucht eruit (ontgassen).
2e rijs
Zet het deeg op spanning en breng het in de gewenste vorm of doe het in een bakblik. Laat het deeg voor de tweede keer rijzen tot het in volume is verdubbeld (45-60 minuten).
Afbakken
Bak het brood in 35-40 minuten af in een voorverwarmde oven op 200ºC. Doe een half kopje water of een ijsblokje onderin de oven wanneer u het brood erin zet om stoom te creëren. Hierdoor wordt het vormen van een korst uitgesteld en krijgt het brood meer kans om te rijzen. Draai het brood na de baktijd om en klop op de onderkant. Als het hol klinkt, is het gaar. Laat het brood volledig afkoelen voordat u het aansnijdt.
Wilt u onze broodmixen bestellen? Stuur ons een mail dan zetten wij uw bestelling voor u klaar.