Hieronder vindt u een selectie van onze bakrecepten. Natuurlijk hebben we nog meer recepten. Daarvoor kunt u terecht in onze molenwinkel.

Cake

U heeft nodig:

  • 1 zakje cakemix naar keuze
  • 200 gram boter of margarine
  • 4 eieren (M)

Verwarm de oven voor op 160°C. Klop de boter of margarine glad met een handmixer of in een standmixer. Voeg één voor één de eieren toe en zorg ervoor dat deze goed opgenomen worden. Vijf minuten doormixen, totdat het lijkt alsof het mengsel geschift is. Spatel de cakemix in drie delen voorzichtig door het mengsel heen voor een luchtige en malse cake. Doe het beslag in de cakevorm en bak de cake in ongeveer 50-60 minuten gaar.

Molentip: Door de cakemix met de spatel in plaats van met de mixer door het beslag te mengen voorkom je dat de gluten in de bloem zich gaan ontwikkelen en de cake compact wordt van structuur.

Speculaas

U heeft nodig:

  • 100 gram speculaasmix
  • 70 gram boter of margarine
  • 60 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels water of melk

Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg en laat het 30 min. in de koelkast rusten (of 24 uur, zodat de smaak zich goed kan ontwikkelen). Verwarm de oven voor op 155°-160°C. Rol het deeg uit, steek de koekjes uit met de gewenste vorm of maak bolletjes van het deeg en druk deze plat op de bakplaat. Leg de koekjes op een bakplaat die bekleed is met bakpapier of ingevet met boter. Bak de speculaasjes in 20-25 min. af.

Molentip: Vet een speculaasplank in met slaolie en bestuif deze met bloem. Druk een bolletje deeg in de vorm en snijd het restant af met een scherp mes. Tik het deeg uit de vorm op de bakplaat. Herhaal dit tot het deeg op is.

Volkorencake

U heeft nodig:

  • 250 gram volkorenmeel
  • 200 gram boter
  • 200 gram suiker
  • 3 à 4 eieren
  • 1 theelepel bakpoeder

De boter met de suiker romig kloppen. Daarna één voor één de eieren erbij kloppen. Meng het meel en de bakpoeder goed door en voeg dit in gedeelten toe aan het mengsel van suiker, boter en eieren.
Schep het beslag in een ingevette vorm en strijk het glad. Doe de vorm in het midden van een matig warme oven (150 graden). Bak de cake gaar in ongeveer anderhalf uur. Haal de cake uit de oven en laat deze even staan. Haal nu de cake uit de bakvorm.

Volkoren appelgebak

U heeft nodig:

  • 175 gram volkorenmeel
  • 60 gram bruine basterdsuiker
  • geraspte schil van een halve citroen
  • 90 gram margarine
  • 500 gram appels (goudreinettten)
  • 120 gram krenten en rozijnen
  • Melk
  • Kaneel

Snij de margarine met twee messen door het meel. Voeg de suiker en de geraspte citroenschil toe. Voeg zoveel melk bij, tot een soepel deeg ontstaat. Verdeel het deeg in twee stukken en rol beide stukken uit. Leg één deel in een ondiepe beboterde vorm. Bestuif het deeg met meel en bedek het met stukjes appel, krenten en rozijnen. Strooi er kaneel over en eventueel naar smaak nog wat suiker. Leg het tweede stuk deeg er over heen en bak het geheel in een half uur bij een temperatuur van 190 graden gaar. Snij het gebak nadat het helemaal is afgekoeld in stukken.

Molenkoekjes

U heeft nodig:

  • 300 gram volkorenmeel
  • 200 gram plantaardige boter
  • 100 gram suiker
  • 1 eetlepel honing

Meng alle bestanddelen goed door elkaar tot een bal. Rol de bal uit tot een worstmodel en snij deze in plakjes. Druk de plakjes met een vork op een ingevette bakplaat. Bak deze in ongeveer 40 minuten gaar in de oven bij een temperatuur van ongeveer 85 graden. Let op: De oven moet wel eerst voorverwarmd worden.